, ,

Kurczak za'atar z czarnym ryżem i mango

16:13


Dziś a właściwie wczoraj trochę inaczej. Danie wyszło trochę przypadkiem - przesadziłam z ilością czarnego ryżu. Jakoś tak mi się sypnęło do garnka, że po ugotowaniu wyszło go wyjątkowo dużo, nawet za dużo... Trzeba było coś z nim robić, więc tak powstał kurczak za'atar z ryżem.
Danie można zrobić w wersji wegetariańskiej, używając do tego brokułu (zamiast kurczaka) posypać za'atarem, skropić oliwą i upiec w piekarniku, następnie dodać na sam koniec potrawy razem z mango.
Czarny ryż trzeba przygotować wcześniej, gotuje się znacznie dłużej niż basmati. Dlaczego dodałam basmati? Zwyczajnie go lubię, ma specyficzny smak i zapach, świetnie łączy się z kardamonem oraz cynamonem.


KURCZAK ZA'ATAR Z CZARNYM RYŻEM I MANGO

2 piersi z kurczaka
1 1/2 łyżeczki za'ataru
4 zmiażdżone ziarenka kardamonu
1 średniej wielkości posiekana szalotka
szczypta mielonego cynamonu
500 ml bulionu warzywnego 
125 g ryżu basmati
200 g czarnego ryżu, wcześniej ugotowanego
100 g solonych pistacji
1 średniej wielkości mango, pokrojone w kostkę
garść posiekanej natki pietruszki
uprażone na patelni nasiona konopii (opcjonalnie)
olej kokosowy, różowa sól Himalajska, pieprz

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, obsyp za'atarem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i obsmaż kawałki kurczaka. Zdejmij z patelni mięso do miseczki i na tej samej patelni smaż szalotkę.
Dodaj ryż basmati, przyprawy i zalej połową bulionu, gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Dolewaj stopniowo resztę bulionu. Jak ryż będzie już gotowy wmieszaj kurczaka oraz czarny ryż, ewentualnie dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw na chwilę. Obierz pistacje z łupinek i posiekaj, dodaj do potrawy razem z posiekaną natką oraz kostkami mango. Możesz opcjonalnie posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami konopii.



You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive