,

Superfood czyli z czym to się je... cz.I

12:17

Superfoods to nic innego jak żywność pochodzenia naturalnego (nie przetworzona) zaliczana  do pro zdrowotnych. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych, witamin i minerałów niż tradycyjne produkty. Zaliczamy do nich: nasiona chia, nasiona konopii, spirulinę, chlorellę, jagody goji, acai, kakao, trawę pszenicy, pędy jęczmienia, lucumę, baobab oraz macę.
Moja przygoda z superfood zaczęła się dosyć niedawno. Po bardzo wnikliwej lekturze innych blogów, informacji w sieci oraz analizie moich problemów żywieniowych stwierdziłam że spróbuję.
Natura mi na pewno nie zaszkodzi a może nawet pomoże i tak zaczela się moja miłość do superfoods. To było dobre wyjście gdyż juz po miesiącu czułam ulgę. Dodatkowo powoli staram się stać się wegetarianką, co nie jest proste, jeśli od małego wychowano mnie na mięsożerce. 
Jednak w dobie rozwoju cywilizacji, zanieczyszczeń, plagi otyłości i przeróżnych świństw czym sa faszerowane różne produkty, jestem skłonna odżywiać się tylko pokrzywą dla własnego komfortu życia, jeśli tylko mi pomoże na moje pokarmowe dolegliwości. Nie wyobrażam sobie faszerować się tabletkami na śniadanie, obiad i kolację.

Superfoods są na pewno uniwersalne, można je dodawać praktycznie do wszystkiego. W końcu natura to siła, która może wzbogacić także nasz organizm. Jednak jak zawsze i we wszystkim trzeba znać umiar, nie można superfoodami zastąpić normalnego pożywienia, a przede wszystkim aktywności fizycznej jeśli chcemy stracić na wadze. Nie liczmy na to że pijąc sok z acai albo jedząc "magiczne" tabletki w miesiąc czasu zgubimy 10kg, nie ruszając przy tym ani ręką ani nogą. Tak to nie działa, ruch to podstawa. 
Poniżej w telegraficznym skrócie opisuję moje ulubione superfood. Oczywiście więcej informacji znajdziecie w internecie, ja wybralam kluczowe. 

ŁUSKANE NASIONA KONOPII
Konopie są znane ludzkości o tysięcy lat, te sa produkowane z legalnych, kontrolowanych upraw i nie mają takich właściwości jak "inne" znane :) Te nasiona mają zbawienny wpływ na nasz organizm i mogą być wspaniałym wzbogaceniem naszej diety w sposób naturalny. Są świetnym dodatkiem do ciast, chlebów, owsianek, koktajli czy w formie posypek do dań/sałatek. Dodatkowo prażenie nasion wydobywa z nich orzechowy posmak. Można przygotować również mleko.

Nasiona konopii to przede wszystkim:
• wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9)
• łatwo strawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion 
• w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała
• 2-4 % gamma-linolenowego GLA, kwasu, niedostępnego w większości żywności, a bardzo cennego
• odżywcze minerały: wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych
• błonnik pokarmowy 
• różne witaminy np. B i E 

Nasiona konopii mają pozytywny wpływ na nasz organizm, a w szczególności:

  • regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie
  • polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego
  • „wypłukuje” choresterol z żył zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy
  • zwiększa odporność organizmu
  • pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne
  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów


CHIA
Nasiona szałwii hiszpańskiej uprawiane już za czasów Azteków w czasach prekolumbijskich. Są uznawane za najzdrowszy produkt na świecie. Słowo "chia" (szałwia) w języku Majów oznacza "moc". Cudowne nasionka są polecane osobom z cukrzycą, nadwagą, sportowcom, osobom przemęczonym i niedoborem wapnia.
Co takiego posiadają te niezwykłe nasiona? Zawierają bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (ok.64%), czyli, aż 8 razy więcej omega-3 niż w hodowlanym łososiu atlantyckim, ale także:
  • ok.40% kwasów omega-6
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko 
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 4 razy więcej selenu niż len 
Z nasion chia możemy przygotować puddingi, mogą być dodatkiem do ciast, chleba (są świetne do "sklejania" mąk bez glutenu), owsianek czy koktajli.


SPIRULINA
Spirulina jako suplement diety charakteryzuje się wysoką przyswajalnością, bo aż na poziomie 85–95%. To naturalna alga w formie sproszkowanej, bardzo zdrowa, a przede wszystkim polecana tym osobom, które chca oczyścić organizm.  Przyjmując spirulinę łatwo poznać kiedy zaczęła działać, gdyż w pierwszej fazie może się pojawić wysypka itp (nie jest to alergia!). Nie zawsze tak jest, ale może się zdażyć w przypadku bardzo zanieczyszczonego organizmu toksynami. Spirulina wchodzi w sklad produktów odżywczo-leczniczych przeznaczonych przez NASA do suplementacji diety załóg stacji kosmicznych. Jest najbardziej pełnowartościowym i jednym z najczystszych źródeł naturalnych składnikiem leczniczo-żywieniowym jakie możemy znaleźć w przyrodzie.

Pozytywne działanie spiruliny to:
  • Profilaktyka chorób nowotworowych
  • Wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie)
  • Wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych)
  • Regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)
  • Obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów
  • Normalizuje poziom cukru we krwi
  • Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia
  • Wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy
  • Wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
  • Stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo)
  • Stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego
  • Zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii
  • Bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu
  • Wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt)
  • Opóźnianie procesów starzenia się organizmu
  • Ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów
  • Niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową
  • Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA
  • Jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów

JAGODY ACAI
Występuje w Lasach Amazońskich i stanowi nawet 42% pożywienia rdzennych mieszkańców dżungli. Jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni brazylijskiej. Bogactwo związków mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 również dodają życiodajnej energii naszemu organizmowi. Bogactwo witamin: A, B1, B2, B3, E, C oraz minerałów:  magnezu, fosforu, wapnia, potasu, które pomagają znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Jagody Acai są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów.

Mają korzystny wplyw na:
  • opóźnienie procesów starzenia się
  • działanie przeciwutleniające na komórki ludzkiego organizmu
  • wzmocnienie i polepszenie pracy układu krążeniowego i pracy serca
  • wspomagające odchudzanie i detoksykację organizmu
  • zmniejszające poziom złego cholesterolu
  • przyspieszające metabolizm tłuszczy
  • wzmacniające system immunologiczny również w przypadku alergii
  • wzrost koncentracji, spokojny sen, regeneracja sił


JAGODY GOJI
Jagody wspomagają system odpornościowy, odżywiają wątrobę i nerki, poprawiają również wzrok. Neutralizują działanie wolnych rodników. Wpływają bezpośrednio na pracę trzustki i wątroby, dzięki czemu podtrzymują zdrowy cholesterol, kontrolują zawartość tłuszczu, wpływają na przyswajanie węglowodanów, a zarazem obniżają zawartość cukru we krwi. Pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi oraz na jej cyrkulację w mózgu i naczyniach.
Sa bogactwem aminokwasów, witamin: A, B1, B2, C, E, 21 oraz minerałów m.in. mangan, cynk, żelazo, chrom, magnez, wapń, selen, fosfor i wiele innych


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive