Kolejny z cudownych wynalazków, którym mozna zastapić tradycyjne mleko. Świeżych kokosów mamy pod dostatkiem w bardzo rozsadnych cenach, więc dlaczego by nie zrobić domowego mleka kokosowego :) Ja zużywam je na bieżąco (niegdy nie wytrwało 7 dni) więc przygotowuje zawsze dużą litrowa butelkę.
Do owocowych smoothies jest idealny :)
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE
{ok 400 ml}
1 świeży kokos
woda z kokosa
1 1/2 kubka wody mineralnej
mocny blender
woreczek/gaza do odciskania
Powoli rozłupujemy kokosa i staramy sie aby nie wyleciała nam woda. Wode kokosową zbieramy do kubeczka i odstawiamy na chwilę. Obieramy miąsz kokosowy z brązowej skórki, tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera razem z wodą kokosową i wodą mineralną. Najpierw miksujemy pulsacyjnie, a potem stopniowo zwiekszamy prędkość. Cedzimy przez gazę, mocno odciskamy miąsz i rzelewamy do szklanej butelki. Przechowujemy do 7 dni w lodówce.
0 komentarze