, , ,

Frittata z halloumi

20:27


W końcu lato… a wraz z latem zbieram plony buraka liściowego, którego w tym roku mam pod dostatkiem. Radość duszę rozpiera na sam widok tych kolorowych łodyżek.
Zeszły rok nie był tak łaskawy, bardzo długa zima a potem potworny upal większość upraw po prostu wysuszyło, chyba rozumiecie teraz mój entuzjazm. Nic tak nie cieszy jak warzywa czy owoce z własnej uprawy.
Choćby miały być mikro wielkości plony to mała rzecz a cieszy. Doglądanie, podlewanie, czekanie kiedy wyjdzie chociaż jeden mały listek z ziemi, jakie plony będą i czy w ogóle będą bo zdarza się i tak ze nic nie będzie, bo jakiś szkodnik niepostrzeżenie zakradł się na nasze warzywa.
Oczywiście nie mogło zabraknąć jak co roku frittaty w najróżniejszych wariantach. Wiosną była ze szparagami, tym razem z kolorową boćwina. Trzeba korzystać puki jest tak jak z owoców. Niestety, na niektóre sezon jest krótki, wiec najwyższy czas zacząć pakować do torebek i słoiczków. W końcu te wiosenno – letnie warzywa i owoce są najlepsze i najbardziej bogate w witaminy. Do dzieła!

FRITTATA Z BOĆWINĄ I HALLOUMI {gluten free}
  • 1/2 niedużego pęczka buraka liściowego – boćwiny, pociętej na mniejsze kawałki
  • 1 duzy ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • garść posiekanych czarnych oliwek
  • 125 g sera halloumi, pokrojonego w kostkę
  • 5 dużych jajek z wolnego wybiegu
  • suszone oregano, mięta, bazylia, sól morska i pieprz do smaku
oliwa czosnkowa do smażenia i żeliwna patelnia
  1. W dużym kubeczku roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem – odstawiamy
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Rozgrzewamy na oliwę na patelni i smażymy na średnim ogniu czosnek, po chwili dodajemy najpierw łodyżki, smażymy ok 4-6 min, a następnie dodajemy liście. Smażymy aż liście mocno zwiędną.
  4. Wylewamy na patelnię z boćwina masę jajeczną posypujemy wierzch ziołami i smażymy, delikatnie zgarniamy masę łopatką do środka placka, aby w puste miejsca wpadały jajka.
  5. Kiedy boki dobrze sie zetną, posypujemy halloumi. Możemy znowu posypać suszonymi ziołami i wstawiamy patelnię z frittatą do piekarnika i zmieniamy na grzanie od góry lub włączamy opcje grilla.
UWAGA: Oszczędnie dodawajcie sól, gdyż ser halloumi jest sam w sobie bardzo słony. To cypryjski ser wytwarzany zazwyczaj z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. Czasami można spotkać wersje z miętą. Jest wspaniały go grillowania i pieczenia. Można go spotkać w lepszych delikatesach lub „Kuchnie Świata”, bardzo sporadycznie w Lidlu (o dziwo :))



You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive