, ,

Makaron z ciecierzycy

12:43


Od jakiegoś czasu miałam ochotę na makaron. Nie chciałam jednak kupować gotowego bezglutenowego. Postarałam się o więcej czasu i przygotowałam własny domowy.
Wada jego jest tylko taka, że jeśli same będziecie to robić ręcznie, potrzeba na prawdę dużo siły aby go rozwałkować. No chyba ze pod ręką jest akurat silniejsza druga połowa ;)

DOMOWY MAKARON  CIECIERZYCY {GLUTEN FREE}
na ok 4 porcje

400 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki ryżowej
4 duże ekologiczne jajka
1 czubata łyżeczka soli morskiej

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka oraz sól.
Zagniatamy gładkie i lśniące ciasto.
Wałkujemy i tniemy na dowolną grubość. Możemy użyć maszynki do makaronu.
Jeśli przygotowujemy na zapas, zostawiamy na blacie aby makaron wysechł. Od czasu do czasu przerzucamy dłońmi. Pakujemy do papierowej torebki i gotowe :) 



You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive