, , ,

Kiszone cytryny {pickled lemons}

17:32


Miałam mnóstwo przepisów na marynowane cytryny i miałam je zrobić już jakiś czas temu, ale zabierałam się za nie…wiadomo jak… Cytryny lądowały w herbacie z miodem i było po cytrynach. Ale w końcu się zebrałam którego dnia i przygotowałam sobie słoiczek, tak aby były do dań marokańskich.
Podobno są rewelacyjne są do grillowanych mięs więc odstoją swoje i będą jak znalazł na sezon grillowy :) Hmmm… to może zrobię jeszcze jeden słoik, na zapas…? A wy próbowaliście?


Kiszone cytryny
[1 ok 1l słoik, na podstawie przepisu Jamiego Olivera}
  • 6 ładnych cytryn niewoskowanych
  • ok. 80 g grubej morskiej soli
  • 2 liście laurowe
  • 1 połamana kora cynamonu
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • woda do dopełnienia
  • wysterylizowany słoik
Z trzech cytryn wyciskamy sok odstawiamy na chwilę na bok. Kolejne trzy cytryny nacinamy w 3/4 wysokości na krzyż. Do każdej naciętej cytryny wsypujemy sól. Do słoika wkładamy cytryny zasypując każdą warstwą soli. Wkładamy pieprz, cynamon oraz liść laurowy, zalewamy wyciśniętym sokiem i dopełniamy wodą. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive