, , ,

Gryczane gofry {gluten free}

18:13


Od kilu dni u mnie w domu gofry rządzą. Odkąd dostałam w prezencie urodzinowym gofrownicę (śmieszne, ze można mieć wypasiony mikser a nie mieć banalnej gofrownicy;)) dogadzam sobie z moim kudłatym czworonożnym futrem.
Mój psiak oszalał na punkcie gofrów:)  Kombinuję z najróżniejszymi typami mąk. Były oczywiście pszenne – klasyczne, pszenne pełnoziarniste, żytnie pełnoziarniste i oczywiście tytułowe gryczane.
Wszystkie są wspaniałą bazą nie tylko słodkich deserów ale także wytrawnych dań. Gryczane są świetne go duszonych mięs z warzywami i surówką. Do swoich gofrów użyłam serka ricotta i syropu z marynowanych orzechów włoskich który przywieźliśmy z wakacji na Thassos. Dziś są jak znalazł na odstresowanie przed rozpoczynającym się jutro kursem żeglarskim…hmmm… czy oby na pewno wiem co robię…?
GRYCZANE GOFRY
{przepis na ok. 3 podwójne sztuki, w zależności od kształtu gorfownicy}
  • 250 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 60 ml oleju
  • 1 żółtko
  • 1 ubite na sztywno białko ze szczypta soli
W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz białka. Mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białko. Delikatnie mieszamy całość. Na rozgrzaną gofrownicę lejemy po porcji ciasta.






You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive