,

Kremowa zupa pomidorowa z pesto i bułeczkami Yorkshire

20:33


Święta, święta i po świętach... W tym roku moje święta nie zakończyły się postem totalnym po przejedzeniu. Spróbowałam wszystkiego jak nakazuje tradycja, na każdej Wigilii i o dziwo żyję, może dlatego ze jadłam jak ptaszek, a w kolejnych dniach było też bardzo rozsądnie.
I z tego najbardziej się cieszę, a przy okazji nic się nie zmarnowało. Pozostające resztki przerabialiśmy w inne nowe dania.

W tym roku "Mikołaj" przyniósł mi tyle książek, ze na prawdę, nie spodziewałam się aż 12 sztuk :) Żal było czegoś nie spróbować z którejś z nich, a że pomidorową (z pomidorów, nie soków czy koncentratu, o zgrozo!) uwielbiam w każdej postaci to padło na nią.
O tej porze roku ze świeżymi pomidorami jest raczej kiepsko, ale zawsze mam zapas dobrej jakości pomidory w puszce Przygotowując zupę w sezonie letnim, pomidory wraz z podsmażoną cebulą, czosnkiem, pieprzem i octem trzeba zapiec w piekarniku, posypane na wierzchu warstwą cukru, przez ok 25 min. Zimą ten zabieg można pominąć. W oryginale zupa jest wymieszana ze słodka śmietanką jak podałam z kwaśną w formie niedużych kleksów. Zupa jest dość ostra, wiec idealna na zimowe wieczory, latem raczej zmniejszcie stopień ostrości. Myślę ze przy +25-30 stopniach ogień w gardle mógłby być nie do zniesienia ;)




KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z ZIELONYM PESTO I BUŁECZKAMI YORKSHIRE
{na podst. przepisu Gordona Ramsay'a, na ok 4 porcje, GLUTEN FREE}

2 cebule, pokrojone w kostkę (w oryginale czerwona cebula)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 l bulionu warzywnego (użyłam ekologicznego z koncentratu bez soli)
3 puszki dobrej jakości pomidorów w całości w puszce (w oryginale 1,5 kg mięsistych pomidorów)
sól morska, pieprz do smaku
do podania:
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (w oryginale 100 ml słodkiej śmietanki)
zielone lub czerwone pesto
bułeczki Yorkshire (opcjonalnie)

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebule z czosnkiem oraz pieprzem cayenne aż będzie szklista.
Dodajemy pomidory oraz ocet i sól. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 min. Przekładamy do żaroodpornego naczynia (lub używamy garnka żeliwnego) posypujemy wierz cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
Po tym czasie, wyjmujemy z pieca dolewamy bulion i jeszcze chwile gotujemy na średnim ogniu. Miksujemy blenderem, przelewamy z powrotem do garnka i dodajemy śmietanę oraz pesto.



BUŁECZKI PUDDINGOWE YORKSHIRE
{ok 6-8 szt., na podst przepisu Jamiego Olivera z książki "Save with Jamie"}

200 g maki pszennej
4 jajka z wolnego wybiegu
solidna szczypta soli morskiej
200 ml mleka
oliwa

standardowa forma na muffiny

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Do foremki na muffiny wlewamy oliwę, tak aby przykryła lekko dno i wstawiamy do piekarnika aby się nagrzała.
W misce mieszamy łyżką wszystkie składniki, aby nie było grudek. Wyjmujemy ostrożnie nagrzana foremkę i rozlewamy do otworów, po brzeg ciasto. Oczywiście wszystko się uda nie martwcie się ;) Ustawiamy foremkę na płaskiej blasze i wstawiamy całość do piekarnika. To ważne by ustawić na drugiej płaskiej formie gdyż tłuszcz w trakcie wyrastania bułeczek będzie się sączył i wypływał. Pieczemy 20-25 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Podajemy od razu. Są idealnym dodatkiem do zup.




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive