, , ,

Korzenny pudding z kremem

16:48


Uwielbiam ten pudding! Grudzień rozpoczynam zawsze jak co roku od tego puddingu. Korzenny, lekko pikantny z kremową śmietanką, cudownie pachnący z warstwą sosu toffi.
Wyjmując go z piekarnika dostaje obłędu w oczach i już wiem ze to własnie grudzień. Czasami potrafię zjeść sama całą porcję :)

Deser jest banalny, nawet jak zaskoczą niezapowiedziani goście, przygotowanie nie zamie wam dłużej niż 10 min + czas pieczenia. Warto zrobić sobie zapas rożnych rodzai cukrów. Nie zastępujcie go białym, bo to nie to samo. Cukier muscovado po zalaniu wodą i wstawieniu do piekarnika tworzy sos toffi który pływa pod warstwą ciasta. 

Pudding nie jest w stanie mi się znudzić, w grudniu będzie się pojawiał pewnie nie raz, tak jak świąteczna muzyka z całego albumu "Christmas and the city" który słucham do znudzenia. Ale czy "I'm dreaming of a white christmas" w wykonaniu Binga Crosby  albo "Christmas dreaming" Franka Sinatry może mi się kiedyś znudzić? Raczej nie... :)


KORZENNY PUDDING Z KREMEM AJERKONIAKOWYM
{3-4 porcje lub jedna duża dla łasucha, na podst. przepisu Nigelli Lawson}

150 g maki
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oleju roślinnego
125 ml mleka
100 g brązowego cukru trzcinowego
200 g ciemnego muscovado
ok 6 łyżeczek masła
500 ml gorącej wody

natłuszczona masłem foremka

Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
W misce mieszamy jajko, mąkę, proszek,cukier, olej, mleko oraz po 1 łyżeczce przypraw. 
Przełóż masę do przygotowanej foremki. Zagotuj wodę w czajniku. 
Posyp wierz ciasta cukrem muscovado oraz posyp resztą przypraw. Rozłóż na wierzchu masło i zalej wszystko 500 ml wrzącej wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.

Krem ajerkoniakowy:
250 ml śmietany 36 %
100 ml likieru jajecznego - ajerkoniaku

Wymieszaj oba składniki i podawaj z puddingiem.







You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive