,

Mieszany chleb na zakwasie

14:34

Dawno nie było nic z domowej piekarni. Przez weekend myślałam o tym, na jaki zmienić nasz codzienny żytni chleb, zachciało mi się odmiany... Ach te zmiany... Mieszałam, mieszałam i wymieszałam...Tak powstał mieszany chleb z trzech rodzai mąk: orkiszowej, pszennej i żytniej. To nocy chleb, najlepiej zostawić go na noc do lodówki, na powolne wyrastanie.
Zakwas warto dokarmić dwa dni wcześniej i rano i na noc, jeśli zapomnieliście i zakwas trochę zasną można dodać trochę drożdży, rozpuszczając w szklance ciepłej wody (z podanej ilości). Wodę jak zawsze dozujcie z stopniowo. Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. 
Chleb stanie się kolejnym codziennym wytworem...


CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE
{2 bochenki średniej wielkości}

400 g mąki pszennej (typ 650) + ew. do podsypania
200 g mąki żytniej (typ 720)
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
200 ml aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżki miodu
10 g soli morskiej
ok 450-500 ml ciepłej wody
60 ml oliwy z oliwek

W mikserze stacjonarnym lub w dużej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz oliwy. Mikserem z mieszadłem hakowym mieszany przez ok. 3-4 min na średnich obrotach. Po wymieszaniu dodajemy oliwę, ponownie mieszamy aż będzie gładkie i lśniące, ewentualnie podsypujemy mąką gdyby mocno się kleił. Odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aby ciasto odpoczęło.
Dzielimy na dwie porcje, formujemy chlebki,  układamy do koszyków wysypanych obficie mąką lub wyłożonych omączoną ściereczką dużych misek. Dokładnie przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na nocne wyrastanie.
Rano wyjmujemy, ogrzewamy do temperatury pokojowej i delikatnie przekładamy do przygotowanych dowolnych foremek lub zsuwamy na płaską blachę. Możemy wstawić przykryte ściereczką foremki z chlebem do nagranego piekarnika do 50 stopni. 
Wstawiamy miseczkę z wrzącą woda i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30-40 min (w zależności od piekarnika) lub jak postukany w spód będzie oddawał głuchy dźwięk




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive