, ,

Zapiekanka z fasolki szparagowej

20:30


Dziś pierwszy przepis z nowego nabytku do mojej kulinarnej biblioteki, która rozrasta się w zastraszającym tempie
(będę musiała pomyśleć o nowym regale, a to może być trudne). Myślałam ze przy moim ograniczonym czasie książka starczy mi na ok tydzień, co mnie bardzo cieszyło, ale bardzo się pomyliłam. Wciągnęła mnie bez reszty, czytałam gdzie się tylko dało, o każdej porze dnia i nocy, w każdej chociaż małej wolnej chwili :)
Na pierwszy raz wybrałam zapiekankę. Ta ilość wystarczy na ok. 3-4 osoby  jako samodzielne danie, które jest dość sycące. Po tym daniu stwierdziłam ze na jakiś czas przestawię się na dania bez pszenicy. Kto wie może rozwiąże się cześć moich drobnych problemów zdrowotnych. Jeśli macie czasami tak, ze cokolwiek byście zjedli, nawet marchewkę, czujecie się jak balon, to ta książka jest idealną lekturą do poznania bez pszennego stylu życia. Autor dzieli się doświadczeniami oraz całą masą bez pszennych przepisów. Na pewno będą pocieszeni i mięsożercy i wegetarianie. Kto wie może nie wrócę do pszenicy... nie wiem tylko czy będę w stanie wyrzec się puszystych ciast, torów, w których jest cała masa glutenu... eeech...


ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
{na podst. przepisu W. Davisa "Kuchnia bez pszenicy"}

4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w krążki
1/4 filiżanki mielonego złotego siemienia lnianego
250 ml bulionu wegetariańskiego (może być z koncentratu, oczywiście ekologicznego)
1 cebula posiekana w kostkę
150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
400 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam odmiany fioletowej, która pod wpływem temperatury zmienia kolor na zielony, lepsza jest świeża od mrożonej :))
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
250 g białego sera śmietankowego
szczypta pieprzu
natłuszczona foremka żaroodporna

Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż krążki cebuli, aż będą lekko rumiane. Przełóż je na talerzyk z siemieniem, obsyp i odstaw na chwilę.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostki oraz pieczarki. Smaż aż większość płynu odparuje, następnie dodaj fasolkę oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij z ognia, dodaj serek, pierz oraz paprykę. Dodaj parmezan, wymieszaj i przelej do przygotowanego wcześniej naczynia.
Na wierzchu rozłóż krążki cebuli i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 25 min.




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive