Dziś kolejny przepis z jednej z moich ulubionych książek... tak tak stała się ulubioną. Niestety nie miałam wszystkich składników na kruchy spód z książki więc wymyśliłam własny. Nie skromnie mówiąc wyszedł chyba całkiem nie zły ;) Na dobre zaprzyjaźnię się z kuchnią bez glutenową. Już nie chodzi o samo gubienie kilogramów, zdrowie, po prostu smakuje mi co raz bardziej. Ta kuchnia to wyzwanie by mieszać, kombinować, tworzyć coś nowego i lepszego. Moja spiżarnia powiększyła się o spore ilości orzechów, mielonego siemienia lnianego, mąki kokosowej, bo to podstawa. Blender wrze, orzechy w kielichu wirują a ja szaleję...
QUICHE ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
{na podst. przepisu W. Davisa "Kuchnia bez pszenicy", zmodyfikowany}
kruche ciasto:
1 filiżanki mąki bezglutenowej lub tartego parmezanu
1/2 filiżanki mielonych migdałów
3/4 filiżanki mielonego złotego siemienia lnianego
2 duże jajka lub 3 średnie (ekologiczne)
125 g masła
spora szczypta soli morskiej
2-4 łyżki lodowatej wody
2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia
ulubione suszone zioła
(opcjonalnie)
okrągła foremka wyłożona papierem do pieczenia lub natłuszczona
Do miski miksera stacjonarnego z mieszadłem hakowym wsyp wszystkie sypkie składniki i powoli wymieszaj, dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Ciasto można zagnieść ręcznie. Owiń w folię spożywcza i wstaw na 20 min do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180°C
Wyłóż dość cienko foremkę ciastem. Będzie ciężko bo ciasto mocno się kruszy. Warto wylepiać foremkę mniejszymi kawałkami lub rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15 min.
farsz:
ok. 400-500 g świeżego szpinaku, posiekanego
1 duży pomidor (bawole serce lub kilka zwykłych)
1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól morska, pieprz
2 filiżanki mleka + słodkiej śmietany (pół na pół)
3 łyżki tartego parmezanu
oliwa z oliwek lub masło do smażenia
Rozgrzej na patelni oliwę lub masło, dodaj cebulę, smaż chwilę. Wrzuć pokrojone pomidory oraz czosnek, jak zaczną puszczać sok dodaj szpinak.Smaż aż wszystkie liście równomiernie zwiędną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce rozmąć jajka, dodaj mleko ze śmietaną i dokładnie zamieszaj.
Na tarcie rozłóż szpinak z pomidorami, posyp parmezanem i zalej masą jajeczną.
Wstaw do piekarnika na 30-35 min.





0 komentarze