Ostatnio internet odmawia mi posłuszeństwa i znowu mam poślizg czasowy w umieszczaniu postów,
ale mam nadzieje ze to po prostu jednorazowy wyskok mojej sieci.
Dziś trochę warzyw oraz mięska :) Z tym daniem można sobie jeszcze bardziej życie ułatwić i przygotować własną mieszankę ulubionych warzyw i zamrozić. Mrożone skrócą jeszcze bardziej czas przygotowania, ale trzeba uważać by nie zrobić z nich błota. Jeśli użyjecie mrożonych warzyw, dusimy je razem z ryżem, pilnując aby były al dente, a ryż wchłonął prawie cały płyn. Ja użyłam świeżych, one muszą się trochę dłużej dusić, ale zawszę robię je na chrupko. Czy to mrożone czy świeże, dzięki temu pozostaje w nich więcej cennych składników. W tej potrawie zastąpiłam piersi z kurczaka, mięsem z udek dzięki temu nie ma obawy, że piersi przy dłuższym duszeniu będą suche. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by użyć filetów z kurczaka, kto co lubi ;)
PILAW Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
{na podstawie przepisu z BBC Good Food Magazine, trochę zmodyfikowany}
2-3 średnie marchewki, mogą być kolorowe (użyłam żółtych i pomarańczowych)
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
oliwa do smażenia
1 łyżka ulubionej pasty curry (użyłam czerwonej)
2 łodygi selera naciowego z liśćmi
1 mały kalafior podzielony na drobniejsze różyczki (użyłam żółtego)
1/2 selera bulwiastego pokrojonego na mniejsze kawałki
ok 250 g fasolki szparagowej, pociętej na mniejsze kawałki (użyłam odmiany fioletowej, ktora podczas ciepła zmienia kolor na zielony :))
ok 500 ml dobrej jakości bulionu warzywnego lub z kurczaka
ok 400 g mięsa z udek kurczaka, bez kości
ok 100 g ryżu basmati
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki oraz pastę curry.
Wrzucamy wszystkie (świeże) warzywa i zalewamy połową bulionu i przykrywamy pokrywką. Dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Do w pół surowych warzyw dodajemy ryż i jeśli warzywa wchłonęły sporo bulionu podlewamy odrobiną aby w nim lekko pływał. Dusimy kolejne kilka minut, już bez pokrywki na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu sprawdzając ryż, ewentualnie podlewając trochę bulionem jeśli zbyt szybko odparował.
Wszystko będzie gotowe jak ryż będzie miękki a warzywa al dente.




0 komentarze