Wspaniała ekspresowa i aromatyczna zupa, z orientalną nutą. Wspaniale rozgrzewa gdy przychodzimy lekko przemarznięci z dworu.
Idealna również gdy mamy niezapowiedzianych wcześniej gości. Świeżego kalafiora można zastąpić również tym mrożonym jeśli zrobiliśmy zapasy z letnich zbiorów. Te są najlepsze :)
PIKANTNA ZUPA Z KALAFIORA Z MIGDAŁAMI
{4 porcje, na podst. przepisu z BBC Good Food Magazine}
1 duży kalafior podzielony na różyczki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki pasty z harissy + trochę do podania
1,5 l dobrej jakości bulionu warzywnego
50 g migdałów w płatkach + trochę ewentualnie do posypania na wierzchu
Rozgrzej w garnku oliwę i dodaj przyprawy. Praż aby wydobyć aromat. Dodaj kalafior, migdały i zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj zupę blenderem. Podawaj z kleksem harissy oraz ewentualnie posyp prażonymi płatkami migdałów.

0 komentarze