, ,

Czekoladowo - mietowe pieguski

16:18


Ciasteczka są obłędne! Upieczone w trybie ekspresowym bo obiecałam, a jak obiecałam to trzeba było koniecznie zrobić. Najlepsze jest to ze wykombinowane na ostatnia chwilę z tego co miałam, bo i czasu brakowało na jakieś skomplikowane twory i pora była bardzo późna na bieganie po jakieś inne składniki. Pewnie ci co je dostali czytając to są przerażeni, ale ja tak czasami mam :) Prostota jest najlepsza, a banalne składniki nigdy nie zawodzą. Zapasy muszę uzupełnić łącznie z ekstraktami :)
Niestety ekstraktu miętowego nie da się niczym innym zastąpić. Syrop miętowy jest zbyt delikatny. Można spróbować użyć mocnego likieru miętowego. Ekstrakt można kupić w dobrych delikatesach lub na Allegro.
Do ciastek użyłam groszków czekoladowych, ale można je zastąpić posiekaną czekoladą z tabliczki.



CIASTKA PIEGUSKI CZEKOLADOWO - MIĘTOWE
{ok. 20 szt}

150 g cukru trzcinowego
100 g miękkiego masła
1 duże jajko z wolnego wybiegu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
150 g mąki
1 łyżeczka ekstraktu miętowego
50 g groszków z białej czekolady
50 g groszków z gorzkiej czekolady

Mikserem ucieramy masło z brązowym cukrem, na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy ekstrakt, a następnie zmieszane razem sypkie składniki: mąkę, proszek i kakao.
Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy czekoladowe groszki i energicznie mieszamy łyżką.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Porcje ciasta nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość lepkie ale takie ma być. Pieczemy przez ok. 12 min.



Pozdrawiam i idę relaksować się przy kawie i moich ciasteczkach :)

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo fajna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, na pewno wypróbuję. Staram się zawsze piec coś własnoręcznie na przekąskę dla dzieci do szkoły. Ostatnio bardzo polubiły muffinki z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    Sama bardzo lubię te muffinki i w dodatku są bardzo łatwe do przyrządzenia. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive