Dziś kolejna tarta. Lubie je, bo mimo wszystko można bardzo szybko je przygotować. Włączam mikser z mieszadłem hakowym, przygotowuję składniki i przekąska albo kolacja gotowa :) Ciasto można zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano wstać i przygotować resztę i gotowe. Ja lubię ciasto z mąki razowej, z dodatkiem parmezanu oraz ziół. Specjalnie nie podałam przepisu abyście sami mogli zrobić wasze ulubione, ewentualnie możecie skorzystać z tego tutaj
Cebulę trzeba przygotować dzień wcześniej, najlepiej na wieczór, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Po "leżakowaniu" w occie, odrobinie oliwy z oliwek i ziół staje się słodka jak cukierki. Są osoby które nie mogą jeść, albo nie przepadają za cebulą, to jest jest trochę łagodniejsza słodsza wersja.
TARTA ZE SZPINAKIEM I MARYNOWANĄ CEBULKĄ
1 porcja kruchego ciasta (bezglutenowego)
3 dorodne czerwone cebule pokrojone w krążki i zamarynowane w czerwonym occie winnym z odrobiną oliwy z oliwek i oregano
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
opakowanie świeżego szpinaku (ok.400 g)
oregano, sól morska, pieprz
500 ml śmietany kremówki
150 g tartego parmezanu
3 duże jajka z wolnego wybiegu
100 g szynki parmeńskiej porwanej w mniejsze kawałki
kilka listków świeżej bazylii (opcjonalne)
oliwa do smażenia
1. Rozwałkuj ciasto i rozłóż ciasto na wcześniej wysmarowanej masłem formie do tarty. Wstaw do lodówki a w tym czasie nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie wstaw do piekarnika na 10 min.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę bez marynaty, aż trochę się zeszkli, dodaj czosnek oraz szpinak. Mieszaj dopraw sola, pieprzem oraz oregano.
3. W misce wymieszaj śmietanę, parmezan, jajka oraz przyprawy. Przygotowany szpinak przełóż na podpieczone ciasto, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozłóż kawałki szynki oraz listki bazylii, skrop oliwą i zapiekaj ok. 20 min.

0 komentarze