, ,

Cake Pops czyli żurawinowe lizaki z ciasta

16:26


Dziś przygotowałam lizaki z ciasta. Są na tyle fajne że są także idealnym rozwiązaniem na pozostające resztki ciasta. Mi akurat został mały słoiczek żurawinowego kremu, który postanowiłam wykorzystać właśnie w ten sposób. Dzięki temu lizaki są lekko cierpkie.
Bazą może zostać dowolne ciasto, ja użyłam waniliowego. Idealnym gotowcem są właśnie resztki np ciast z kremami które po prostu kruszymy na drobne okruszki i mieszamy z kremem, aby masa się połączyła i można było formować kulki. Wykończenie może być dowolne, można ozdabiać cukrowymi perełkami albo odciskać z masy cukrowej różne kształty i przyklejać do jeszcze niezastygniętej czekolady. Jedno jest pewne może być fajna zabawą dla dzieci i urozmaiceniem stołu ze słodkościami.

ŻURAWINOWE CAKE POPS

lizaki: waniliowy biszkopt tutaj
200 g rozpuszczona biała czekolada (najlepsza będzie w groszkach do rozpuszczania)
pastelowy różowy barwnik
6 łyżek żurawinowego kremu
cukrowy maczek do ozdoby
patyczki do lizaków

Ciasto kruszymy na bardzo drobne okruszki i dodajemy żurawinowy krem. Mieszamy aby składniki się połączyły w jedną masę.
Formujemy kulki albo z pomocą łyżki do lodów albo po prostu ręcznie. Mocno rolujemy aby miały gładką powierzchnię. Można użyć również foremki do cake pops.
● Maczamy czubek patyczka w czekoladzie i wciskamy w środek kulki. Tak przygotowujemy wszystkie i wstawiamy na ok 1 h do lodówki aby zastygły.
● Obtaczamy resztę kulek w pozostałej czekoladzie, układamy tak aby nadmiar czekolady trochę spłynął, a patyczek był czysty. Czekoladę oczywiście możemy zabarwić na dowolny kolor
● Ozdabiamy. Ja użyłam tylko perłowego maczku.

Żurawinowy curd (krem):
{przepis wg. Nigelli Lawson}

500g świeżych żurawin
200 ml wody
6 jajek
100 g masła
500 g drobnego cukru
ok 5 słoików po 250 ml
siteczko do przetarcia masy

Wsyp żurawinę do rondla, zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Owoce powinny zmięknąć.
Żurawiny zmiel a następnie przetrzyj przez sitko. Przełóż z powrotem do rondla, dodaj masło oraz cukier, podgrzewaj na małym ogniu aby składniki się rozpuściły i połączyły w całość.
Ubij jajka w misce i przecedź do rondla przez sitko.
Podgrzewaj na średnim ogniu stale mieszając aż krem zgęstnieje. Trochę to potrwa, ale nie zwiększaj ogni bo masa może się ściąć.
Lekko ostudzony przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce, maksymalnie do 4-5 tygodni




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive