Bardzo lubię tarty, nie tylko te słodkie, ale także te słone. Mogą być idealnym daniem na obiad z dodatkiem lekkiej sałatki czy pyszną przekąską na kolację, czy nawet na piknik. Możliwość stosowania sezonowych produktów daje wiele wariantów smakowych.
Dziś prosty farsz i pyszne kruche razowe ciasto z aromatycznym rozmarynem. Jeśli zostaną Wam okrawki z ciasta, warto je upiec jako słone ciasteczka, wycinając wzory lub pocięte w paseczki jak paluszki.
Czasami ciężko mi określić ilości gdyż najpierw coś robię, wrzucając składniki do miski, zapominam spisać a potem się zastanawiam ile było poszczególnych składników, albo co gorsza spisany byle gdzie, na jakiej kartce, która później gdzieś znika. Jednak poczyniłam postępy i zaopatrzyłam się w stosowne notatniki, mam nawet pojemniczek z karteczkami na przepisy (podarowany na gwiazdkę przez "św. Mikołaja"), więc powoli zaczynam wszystko spisywać i katalogować.
WIEJSKA TARTA Z SEREM BRIE
(przepis zmodyfikowany, na podstawie książki "Tarty na słodko i na słono")
kruche ciasto z rozmarynem:
100 g maki pszennej
150 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
125g masła
1 jajko
1/2 łyżki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki soli morskiej
okrągła forma do tarty
Z powyższych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy ciasto na wielkość foremki i układamy w formie.
Nadmiar ciasta z boków odcinamy.
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i zostawiamy w lodówce na czas przygotowywania farszu
farsz:
4 duże ziemniaki pokrojone na plasterki
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
100 ml śmietanki kremówki
100 ml mleka
2 duże jajka z wolnego wybiegu (lub 3 średnie)
szczypta otartej świeżej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki
ok 300 g sera brie, pokrojony na plasterki
sól morska, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez ok 10 mim. Odcedzamy i zostawiamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę przez ok. 10 min. Zestawiamy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy.
W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i śmietanką, zalewamy miksturą cebulę z natką i ponownie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na przygotowanym spodzie układamy obgotowane wcześniej ziemniaki i zalewamy masą mleczno - jajeczną
Na wierzchu układamy plasterki sera brie.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 - 45 min.
Smacznego!
☺


0 komentarze