,

Krupnik z wiosennych warzyw

15:00



Czasami nie ma to jak miseczka dobrej sycącej zupy, taka bomba witaminowa, mniam, mniam.
Miałam akurat sporo młodych warzyw, co prawda marchewki i ziemniaki nie nasze (zima dała nam dobrze w kość), ale lepsze takie niż stare, praktycznie bez smaku czy zapachu. Jeśli będziecie chcieli już jeść młode ziemniaki, patrzcie na kraj pochodzenia i nie kupujcie tych pochodzenia tureckiego. To co mi się trafiło...to brak słów. Sądzę że takie podają u nas na wsi kurom i świnkom do jedzenia. To było coś okropnego i trzeba to nazwać po imieniu. Zresztą rzadko trafiają się u nas młode ziemniaki z Turcji, ale teraz wiem ze od nich z daleka. Za to można sobie pozwolić na te z Cypru, chyba najczęściej występujące u nas wiosną.

Nie podaję konkretnych ilości bo i tak będzie dobry, nawet jeśli dacie czegoś mniej a innego składnika więcej. Doprawiajcie do smaku, według własnego podniebienia, ja lubię lekko pikantny i prawie rozgotowany pęczak który fajnie zagęszcza całą zupę

KRUPNIK Z WIOSENNYCH WARZYW Z PĘCZAKIEM

rzepa wiosenna
kalarepa
młode marchewki
młode ziemniaki
seler naciowy
cebulka szalotka
pęczak
liść laurowy
ziele angielski
natka pietruszki
dobrej jakości bulion warzywny (jeśli używam to ekologicznego, bez soli)
sól morska i pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Potnij warzywa na mniejsze kawałki. W dużym garnku na kilku łyżkach oliwy podsmaż warzywa, aż lekko się zeszklą. Dosłownie potrwa to parę minut.
Zalej wszystko bulionem, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 10 min.
Dodaj pęczak i gotuj do miękkości.
Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj posiekaną natkę i gotowe :)



You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive