Dziś wraz z nadzieją ze na dniach odwiedzi nas słońce, przygotowałam łupacza.
Ryby zawsze kojarzą mi się z wakacjami i morzem, nawet jeśli są to ryby słodkowodne. Ryby uwielbiam, w każdej postaci, nie przeszkadzają mi ości. No może nie pałam wielką miłością do piklinga, który owszem smakuje mi ale jest wyjątkowo ościsty, reszta ryb przy nim to pikuś. Ryby mogę jeść na okrągło, uwielbiam również owoce morza (oprócz polskich rzecznych raków - są obrzydliwe!)
To nie prawda ze owoce morza brzydko pachną, jeśli tak jest to znaczy tylko tyle ze są nie świeże. Jeśli są w smaku jak kalosze, ktoś po prostu źle przygotował. Jeśli nikt z Was nie próbował owoców morza (zdarzają się takie osoby i to nie grzech), popytajcie się gdzie można zjeść dobrze przygotowane, może macie znajomych którzy potrafią je przygotować, umówcie się na domowe gotowanie i spróbujcie. Nie próbujcie byle gdzie gdyż zrazicie się na całe życie, tak jak sushi. Zarzekałam się że nigdy nie zjem, bo to surowe itp. Trafiłam na pierwszy raz do świetnego kucharza i pokochałam sushi, uwielbiam.
Dla osób z Warszawy mogę polecić lokal Sakaba w Falenicy. Marcin przygotuje Wam cuda o jakich można tylko śnić, z pieczonym węgorzem i pomarańczą, lody z bazylii i cytryny, pyszne dania z tofu. Zajrzyjcie tam koniecznie.
ŁUPACZ W MASEŁKU CYTRYNOWYM Z NATKĄ PIETRUSZKI
przepis zmodyfikowany, na podstawie książki "Smaki z Fjällbacki"
(4 porcje)
słona zalewa:
500 ml wody
40 ml soli (ok 3 łyżek)
25 ml cukru
skórka otarta z 1 cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj i ostudź
UWAGA! Przepis jest skandynawski, tam ilości składników są podane w ml.
Ilość soli została zmniejszona (w oryginale było 50 ml)
ryba:
2 duże filety z łupacza (podzielone na 4)
1 cytryna, otarta skórka
bułka tarta
pieprz
masło do smażenia
trochę posiekanej natki
Wymieszaj skórkę cytrynową z bułką tartą.
Marynuj rybę w słonej zalewie przez 5-10 min, nie więcej.
Panieruj rybę w przygotowanej uprzednio bułce, dopraw pieprzem.
Smaż na maśle.
sos:
100 g masła
sok z 1 cytryny
Masło zrumień w rondelku, dodaj sok z cytryny.
Polej masłem rybę i posyp natką.
Od razu podawaj z dowolnymi dodatkami, np. zieloną sałatą i ziemniakami.
Ja podałam z kuskusem oraz sałatką z pomidorów, ogórka i kolorowych sałat z winegretem.



0 komentarze