Lubię takie proste a zarazem smaczne śniadanie. W dodatku nie spędza się nad jego przygotowaniem więcej niż 5-10 min.
Ułatwieniem jest mikser, ale można się obyć bez niego, trenując mięśnie ramion ubijając białka ręczną trzepaczką czyli mamy 2 w 1 - przyjemne z pożytecznym, pyszne placki i poranny trening ;) Mikser znacznie przyspieszy zrobienie pancakeów, ale i tak mieszamy mikserem w początkowym, powiedzmy "stadium", na koniec białka z ciastem mieszamy tylko łyżką żeby ciasto pozostało puszyste.
Swoje podałam z dżemem jagodowym, od mojej mamy. Ja zawsze robię jakieś "dziwolongi", nie to że złe, ale przypomina mi się dzieciństwo kiedy chodziłam z mamą na jagody. Jak nie chciało mi się już zbierać to urywałam krzaczki siadałam gdzieś pod drzewem i zajadałam się tymi drobnymi owocami i pytałam mamy: czy te jagody to na pierogi czy na dżem do naleśników?
Ciężko określić ile wychodzi placów z podanych składników, gdyż już podczas smażenia znikają z talerza i nigdy nie wiem ile ich było...
RAZOWE PANCAKES
100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
80 g maki pszennej (użyłam typ 500)
2 jajka z wolnego wybiegu (białka oddzielone od żółtek)1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
250 ml mleka
olej z orzechów włoskich do smażenia
ulubiony dżem, miód, syrop klonowy czy twarożek do podania
1. Do jednej miski wsypujemy mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia, mleko, żółtka oraz mleko. W drugiej misce ubijamy białka na lekko sztywną pianę. Odstawiamy na chwilę by wymieszać składniki sypkie z mlekiem.
2. Po wymieszaniu mąki dodajemy do masy ze dwie łyżki piany z białek i mieszamy delikatnie łączymy masy. Potem stopniowo dodajemy resztę białek.
3. Smażymy okrągłe i pulchne placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z orzechów włoskich.
Przewracamy na drugą stronę w momencie pojawienia się ściętych pęcherzyków powierza. I gotowe! :)
Pozdrawiam i życzę każdego ranka takich małych przyjemności :)
♥





0 komentarze