Mój urodzinowy tort, miał być lekki i w miarę mało słodki. Pomyślicie co ja mówię, jak ciasto możne być mało słodkie, a no musi, gdyż ograniczam ilości cukru. Więc sypie cukru oby jak najmniej. W dodatku miał być lekki, więc wymyśliłam jogurtowo - owowcowy mus. Tort powstał na podstawie przepisu Manueli z Passion 4 baking. Ja go zmodyfikowałam pod swoje podniebienie :) Do ciasta można użyc innych owoców, ja wybrałam truskawki w ilości ok. 300 - 400 g. Róże z kremu wykonuje się przez wykonanie gwiazdkową tylką okręgu zaczynając od środka do wewnątrz. Tort można modyfikować zmieniając krem czy nadzienie. Polecam spróbować :)
TORT RÓŻANY (z jogurtowo - truskawkowym nadzieniem)
Ciasto waniliowe:
3 jajka
200 g cukru
150 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z laski wanilii
90 ml wrzątku świeżo zagotowanego
2 foremki o śr 20 cm - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem
• Nagrzej piekarnik do 180 stopni
• Wymieszaj mikserem jajka z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą masę, powinny widocznie podwoić swoja objętość.
• Dodaj wrząca wodę, wymieszaj
• Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj, zeskrobując ze ścianek miski ewentualnie pozostałą mąkę.
• Przelej do przygotowanych foremek, wstaw do piekarnika i piecz przez 20-30 min.
• Zostaw do całkowitego wystudzenia.
Jogurtowo - truskawkowe nadzienie:
200 ml jogurtu naturalnego
opakowanie galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 300 ml wrzącej wody
100 ml puree z truskawek
kilka pociętych na mniejsze kawałki truskawek
likier owocowy rozcieńczony z wodą i odrobiną ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, ja użyłam likieru Creme de Cassis)
• Zimną galaretkę wymieszać z jogurtem, pociętymi owocami i puree truskawkowym
Wierzch - krem serowy
500 g kremowego serka typ Philadelfia
100g strawberry marshmallow fluff (krem marshmallow, nie pianki - można dostać na Allegro)
kilka kropel ekstraktu waniliowego
perełki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie)
• Wymieszaj mikserem składniki na kremową masę
Przygotowanie:
• Rozetnij placki ciasta na pół.
• Wysoką okrągła formę (wielkości ciasta) wyłóż folią spożywczą na której będziesz układać warstwy ciasta. Folię utnij na tyle długą aby mogła przykryć całe ciasto. Chodzi o to aby przez noc ciasto się schłodziło i nie przeszło innymi zapachami.
• Układaj warstwy ciasta. Każdą część nasącz alkoholem (jeśli używasz) oprócz ostatniej która będzie wierzchem. Tą ostatnia możesz na razie odłożyć. Każdą przełóż jogurtowym musem i przykryj kolejną warstwą ciasta z musem. Przykryj ostatnim czystym plackiem, zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki lub na kilka godzin.
• Posmaruj ciasto kremem serowym, używając szpadki lub metalowego noża. Wierz posmaruj cienką warstwą.
• Używając dekoratora do kremów formuj róże z kremu. Ja użyłam tylki Wiltona nr 2D



0 komentarze