Dziś tak na powitanie wiosny, zrobiłam prostą zupę kokosową.
Dobra nie tylko na wiosnę ale na jakiś pochmurny dzień, gdyż lekka ostrość zupy pomoże rozgrzać zmarznięte ciało. Czasami taka miseczka potrafi zdziałać cuda :)
ZUPA KOKOSOWA Z KURCZAKIEM
filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki
liście limonki kafryjskiej
sos rybny
sos sojowy
posiekany imbir
sok z limonki
świeża kolendra
trochę kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
czerwona chili pokrojona w krążki + kilka krążków do dekoracji
posiekany szczypiorek
400 ml mleka kokosowego
ok. litra lekkiego bulionu z kurczaka
cienki makaron sojowy
1. Wlewamy bulion do garnka i dodajemy kurczaka, liście limonki, chili, imbir oraz po ok 2 łyżek sosu rybnego o i sojowego. Gotujemy aż będzie miękki.
2. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z opisem producenta.
3. Zalewamy bulion mlekiem kokosowym, ewentualnie doprawiamy do smaku i dodajemy sok wyciśnięty z połowy niedużej limonki. Podajemy z makaronem i posypaną po wierzchy świeżą kolendrą, szczypiorkiem i krążkami chili.




0 komentarze