Oto moje kolejne próby doskonalenia się w wypieku pieczywa i nie skromnie powiem, że ten wyszedł doskonały!
Pyszny pachnący, taki na jaki miałam ochotę. Ciągle jemy ciemne pieczywo, więc od przysłowiowego "święta" można zjeść doby, domowy pszenny chleb.
Chlebek miał być do śniadania, ale nie wytrzymałam i upiekłam go tego samego wieczoru. W dodatku pies mnie poganiał jak czuł zapach świeżego pieczywa ulatniający się z piekarnika, to jak mu miałam odmówić pysznej kanapeczki :) To prawdziwy smakosz domowych wyrobów ale wytłumaczyłam, że na kanapkę musi poczekać. No i czekał w kuchni aż skończy się piec.
Chlebek nazwałam włoskim bo suszone mięsiste pomidory z oliwnej zalewy z suszonymi ziołami oraz kolorowymi oliwkami kojarzą mi się ze słoneczną Italią. Na upartego mógłby być grecki (jest zdecydowanie bliższa mojemu sercu) ale konsystencja jego nie odpowiada tamtejszym chlebkom, które jadłam z cudownie pyszną kreteńską oliwą. Dla mnie najlepsza jest właśnie ta z Krety i Portugalii. Mają identyczną gęstą konsystencję a przede wszystkim właśnie "ten" cudowny kolor, żółto - blado zielony, pyszności aż bym mogła pić szklankami :)
Ale wracając do chleba... myślę ze następnym razem spróbuję użyć pesto z pomidorów i zrezygnować z oliwek, mógłby być fajnie pomidorowy z intensywnym zapachem pesto. Już na samą myśl cieknie mi ślinka... :)
Włoski chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
1 duży bochenek
300g mąki pszennej chlebowej typ 750
150g zwykłej mąki pszennej + do podsypania ciasta (dowolnego rodzaju, ja użyłam typ 550)
1 łyżeczka soli morskiej
garść posiekanych suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
garść posiekanych oliwek czarnych i zielonych
15-20 ml oliwy z suszonych pomidorów
po 1 łyżce suszonego oregano i bazylii
15g świeżych drożdży
ok. 350 ml ciepłej wody (w razie suchego ciasta zwiększyć ilość
1. Do dużej miski wsyp mąki, sól, zioła, pomidory oraz oliwki, wymieszaj.
2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, wymieszaj i zalej sypkie składniki. Wymieszaj drewnianą łyżką, w razie potrzeby rozluźnij ciasto dodatkowa ilością ciepłej wody.
3. Dodaj oliwę spod pomidorów i zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z mieszadłem hakowym, podsypując delikatnie zwykłą mąka. Ciasto powinno być lśniące i w miarę luźne.
4 Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczką aż podwoi swoją objętość.
5. Uderz w ciasto pięścią i wyrabiaj jeszcze chwilę nadając mu przy okazji kształt bochenka jeśli będziesz piec bez formy. Przełóż na płaską formę i natnij na wierzchu, odstaw przykryte ściereczką żeby odpoczęło i podwoiło objętość.
6. Piecz ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i odstaw do przestygnięcia. Będzie miał miękką ale chrupiącą skórkę.
Kreta - kraj miodem, oliwą i winem płynący.






0 komentarze