Expresowy obiad czyli makaronowe risotto

23:50


Dziś wykorzystałam przepis z nowej książki Nigelli Lawson, którą św. Mikołaj zostawił mi pod choinką,
zresztą nie tylko tą, było ich całkiem sporo. Dostarczył mi solidną kopalnię inspiracji :) Ale o tym innym razem.
W sumie przepis okazał się idealny na zaspokojenie wilczego głodu przy prawie pustej lodówce. Wtedy trzeba sięgnąć po zapasy mrożone o ile jeszcze tak owe są. Użyłam mieszanki mrożonych groszków, różnego rodzaju i marchewki, gdyż stwierdziłam ze sam groszek to tak trochę zbyt ubogo przy moim głodzie, (swoje pięć groszy dołożyłam do przepisu), no bo ja by inaczej ;) Wy możecie użyć samego mrożonego groszku, potrawa i tak będzie dobra i prosta.

Makaronowe risotto z warzywami i pancettą.
(na dwie porcje)

2 łyżki oliwy czosnkowej
150 g  pancetty
150 g mrożonego groszku (użyłam 200g mieszanki groszków: cukrowego oraz zwykłego i marchewki)
250 g makaronu orzo
630 ml wrzątku 
15g masła (łyżka)
sól morska ( ja używam wędzonej w płatkach)
pieprz do smaku
2 łyżki tartego parmezanu (użyłam grana padano)

1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu.
2. Usmaż pancettę aż będzie rumiana, dodaj warzywa i smaż aż się rozmrożą.
3. Dodaj makaron, wymieszaj chwilę i zalej wszystko wodą.
4. Posól i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dolej trochę wody jeśli się wygotowała a makaron jest jeszcze z byt twardy.
5. Kiedy potrawa wchłonie wodę, a makaron będzie miękki, wmieszaj masło i tarty ser.
I gotowe! :)


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive