Dzis przepis na cukinie. Jadlam je kiedys... juz nawet nie pamietam gdzie,
ale jak coś mi bardzo smakuje zaczynam rozkładać potrawę na czynniki pierwsze. Tak było i wtedy. Idealne jako samodzielne danie lub jako przystawka. Bardzo lubię wracać do tego przepisu w szczególności latem albo gdy mam nadmiar cukinii. Chociaż warzyw pięknych, dorodnych, jeśli są jeszcze z własnej uprawy, nigdy dość :)Farsz w cukiniach to nic innego jak sos boloński, jest do tego idealny.
Faszerowane cukinie
dla 2 osób
2 dorodne cukinie
oliwa z oliwek do smazenia
15g (łyżka) zimnego masła do zagęszczenia sosu
ok 350g mięsa mielonego ( może być wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
1 średnia cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, posiekane
tarty cheddar
trochę posiekanego koperku
domowy przecier pomidorowy lub puszka pomidorów
oregano, bazylia, sól morska, pieprz
1. Cukinie przekroić na pół i wydrążyc pestki
2. Na oliwie podsmażyc cebulę oraz czosnek
3. Dodać mięso, smazyc aż rozbija się grudki. Dodać pomidory. Dusić ok 15-20min.
4. Dodać oregano, sól oraz pieprz do smaku
5. Na sam koniec dodaj oregano
6. Rozłoz farsz na cukinie, posyp cheddarem oraz koperkiem.
7. Piec aż bedą miękkie a ser się stopi. Powinno to trwać ok 10-20min.

0 komentarze