Wszyscy chyba dobrze znamy brioszki, ale nie ma smaczniejszej od przygotowanej własnoręcznie w domowym zaciszu.
Już sam zapach wydobywający się ukradkiem z piekarnika sprawia ze satysfakcja rośnie wraz z oczekiwaniem na efekt końcowy. Brioszka jest też pyszna smażona na masełku z cynamonem i do tego pyszna gorąca czekolada albo polana ciepłym mlekiem. Idealna słodka kolacja :)
Przepis pochodzi z książki "Vademecum domowego wypieku pieczywa"
BRIOSZKI
składniki na 2 bochenki
15 g świeżych drożdży
ok 750 ml ciepłego mleka (ja użyłam mniej)
ok. 25 g soli
6 jajek od kur z wolnego wybiegu
350 g masła (ja użyłam ok 300 g)
50 ml bezwonnego oleju + do posmarowania ciasta
75 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej ( ja dodałam trochę więcej)
1. Rozpuść drożdże w mleku i wymieszaj z pozostałymi składnikami
2. Zagniataj delikatnie az ciasto stanie się elastyczne.
3. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia
4. Podziel ciasto na dwie części i przełóż do natłuszczonych foremek.
Odstaw na 30 min aby ciasto odpoczęło.
5. Piec 30 min. w temp. 210ºC

0 komentarze