Jest wiele sposobów na zrobienie zupy rybnej, łącznie z kolorem. Dziś podzielę się z Wami przepisem na bardzo prostą białą i gęstą zupkę. W przepisie jest łosoś i filety z białej ryby, ale można użyć dowolnego zestawu. Czasami przygotowuję ją nawet z tuńczyka z puszki zamiast łososia. Powinniśmy spożywać jak najwięcej ryb a przynajmniej 2 razy w tygodniu i ja chyba zaraz to uczynię. Robi się ją ekspresowo i na pewno jakaś rybka znajdzie się w zapasach ;)
Gęsta pożywna zupa rybna (biała)
dla ok 4 osób
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pory cienko pokrojone w plasterki
ok. 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 l bulionu z ryby lub z koncentratu
skórka z jednej cytryny.
300 ml pełnotłustego mleka
ok. 300 g kukurydzy w puszce
250g łososia bez skóry i ości pokrojonego w kawałki
2 filety z białej ryby, pocięta na kawałki(może być dowolna, mintaj, dorsz)
świeży posiekany szczypiorek
sól, pieprz
1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż pory. Aby się nie przypaliły przypraw dużą szczyptą soli. Duś ok 5 min na wolnym ogniu lub do momentu aż zmiękną
2. Dodaj ziemniaki i podsmaż mieszając.
3. Dodaj bulion oraz skórkę z cytryny, gotuj na średnim ogniu ok 15 min. lub dopóki ziemniaki nie zmiękną.
4. Łyżką cedzakową wyjmij połowę ziemniaków z porem i zmiksuj. Dodaj ponownie do zupy razem z mlekiem
5. Dodaj pozostałe składniki, ryby oraz kukurydzę i gotuj (nie zagotuj) na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka.
6. Dopraw do smaku i posyp szczypiorkiem.

0 komentarze