Gęsta pozywna zupa rybna

11:43

Jest wiele sposobów na zrobienie zupy rybnej, łącznie z kolorem. Dziś podzielę się z Wami przepisem na bardzo prostą białą i gęstą zupkę. W przepisie jest łosoś i filety z białej ryby, ale można użyć dowolnego zestawu. Czasami przygotowuję ją nawet z tuńczyka z puszki zamiast łososia. Powinniśmy spożywać jak najwięcej ryb a przynajmniej 2 razy w tygodniu i ja chyba zaraz to uczynię. Robi się ją ekspresowo i na pewno jakaś rybka znajdzie się w zapasach ;)




Gęsta pożywna zupa rybna (biała)
dla ok 4 osób


2 łyżki oliwy z oliwek

2 pory cienko pokrojone w plasterki

ok. 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

1 l bulionu z ryby lub z koncentratu

skórka z jednej cytryny.

300 ml pełnotłustego mleka
ok. 300 g kukurydzy w puszce

250g łososia bez skóry i ości pokrojonego w kawałki

2 filety z białej ryby,  pocięta na kawałki(może być dowolna, mintaj, dorsz)

świeży posiekany szczypiorek
sól, pieprz

1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż pory. Aby się nie przypaliły przypraw dużą szczyptą soli. Duś ok 5 min na wolnym ogniu lub do momentu aż zmiękną
2. Dodaj ziemniaki i podsmaż mieszając.
3. Dodaj bulion oraz skórkę z cytryny, gotuj na średnim ogniu ok 15 min. lub dopóki ziemniaki nie zmiękną.
4. Łyżką cedzakową wyjmij połowę ziemniaków z porem i zmiksuj. Dodaj ponownie do zupy razem z mlekiem
5. Dodaj pozostałe składniki, ryby oraz kukurydzę i gotuj (nie zagotuj) na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka. 
6. Dopraw do smaku i posyp szczypiorkiem.






You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive