W zeszłym tygodniu czystym przypadkiem udało mi się kupić miętę czekoladową.
Byłam oszołomiona zapachem i roślinka wróciła ze mną do domu. Ta odmiana jest również wieloletnia wiec można ją posadzić w ogrodzie. Jeśli będziemy trzymać na balkonie to koniecznie trzeba ją okryć na zimę aby ponownie odbiła wiosną.
Odzwyczaiłam się od spożywania cukrów, tam gdzie na prawdę można się bez nich obejść. Sypałam ich nie mało, przede wszystkim do kawy. Za przesłodzonymi dżemami nigdy nie przepadałam,a ilość cukru w słoiku zabija moim zdaniem smak owoców, więc robię własne kombinacje i używam niestety a dla mnie stety cukrów żelujących, najlepiej 3:1. Co nie zmienia faktu ze smak jest nieziemski. Polecam spróbować koniecznie z miętą czekoladową.
Konfitura z jabłek, renklod z miętą czekoladową
1/2 kg renklod
ok 1 kg jabłek rodzaj dowolny, mogą być twarde i słodkie)
sok z jednej cytryny
ok małej garści porwanych listków mięty czekoladowej
cukier żelujący 3:1 (dostosujcie do zaleceń producenta lub do swojego smaku)
1. Jabłka obieramy i kroimy w drobniejszą kostkę
2. Śliwki obieramy z pestek i wrzucamy połówki do jabłek
3. Wyciskamy sok z cytryny
4. Gotujemy owoce aż puszczą sok i trochę się rozpadną.
5. Dodajemy cukier mieszamy, a na sam koniec dodajemy miętę.
6. Przekładamy do wysterylizowanych słoików i od razu zamykamy.
Pychotka :)

0 komentarze