Chłodnik z pieczonych papryk
3 pomidory
1 łyżeczka harissy
1 upieczona czerwona cebula
2 ząbki upieczonego czosnku
3 upieczone papryki bez skóry
kolendra
bazylia
1 łyżka prażonego kminu
½ łyżeczki ziaren kolendry
oliwa z oliwek
ok 150ml ciepłej wody
1 kromka chleba razowego
1 puszka dobrej jakości pomidorów w puszcze albo domowej roboty
przecieru pomidorowego (ok.400g)
przecieru pomidorowego (ok.400g)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1. Warzywa pokroić na mniejsze części i wrzucić do blendera łącznie z ziołami i przyprawami, ale bez oliwy i wody. Miksować na gładką masę.
2. Podczas miksowania dolewać oliwę a następnie trochę wody. Sprawdźcie jaka konsystencja bardziej Wam odpowiada. Chłodnik stanie się wspaniale kremowy.
3. Schłodzić albo skosztować od razu :) Podawać z podpłomykami orkiszowymi.
Podpłomyki orkiszowe
Na ok. 6 placów
1/2 szklanki ciepłej wody
1 szkl. mąki orkiszowej
1/2 szkl. mąki pszennej (typ 500)
1/8 kostki drożdży
1/2 płaska łyżka soli
1/2 łyżki cukru
1 łyżka oliwy
1. Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie placki.
3. Placki piec na suchej patelni.


0 komentarze