,

Lato pełną gębą - chłodnik z pieczonych papryk

17:39

Robiłam go pierwszy raz i się zakochałam. Ten kolor i smak! Przepis pochodzi od p. G. Łapanowskiego z Kuchni.TV, ja go w trakcie robienia trochę zmieniłam. Co nie zmienia faktu ze pieczone papryki w tej postaci to istne niebo w gębie, plus te zioła, oliwa... Jedyne czego nie lubię, to obierania papryk po upieczeniu. Ale zupaka mi to wszystko wynagrodzi :) Ja do podpłomyków zrobiłam pastę z awokado, natki, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Na pewno będę wracać do tego przepisu nie raz. 


Chłodnik z pieczonych papryk

 3 pomidory

 1 łyżeczka harissy

 1 upieczona czerwona cebula

 2 ząbki upieczonego czosnku

 3 upieczone papryki bez skóry

 kolendra  

 bazylia

 1 łyżka prażonego kminu

 ½ łyżeczki ziaren kolendry

 oliwa z oliwek
ok 150ml ciepłej wody

 1 kromka chleba razowego

 1 puszka dobrej jakości pomidorów w puszcze albo domowej roboty
przecieru pomidorowego (ok.400g)

 1 łyżka sosu sojowego

 1 łyżka soku z cytryny



1. Warzywa pokroić na mniejsze części i wrzucić do blendera łącznie z ziołami i przyprawami, ale bez oliwy i wody. Miksować na gładką masę.
2. Podczas miksowania dolewać oliwę a następnie trochę wody. Sprawdźcie jaka konsystencja bardziej Wam odpowiada. Chłodnik stanie się wspaniale kremowy.
3. Schłodzić albo skosztować od razu :) Podawać z podpłomykami orkiszowymi. 



Podpłomyki orkiszowe
Na ok. 6 placów

 1/2 szklanki ciepłej wody

 1 szkl. mąki orkiszowej

 1/2 szkl. mąki pszennej (typ 500)

 1/8 kostki drożdży

 1/2 płaska łyżka soli

 1/2 łyżki cukru

 1 łyżka oliwy



1. Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie placki.
3. Placki piec na suchej patelni.




You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive