,

Kotlety jagnięce z duszonymi warzywami na grecką nutę

16:09


W tym roku, jak na razie wakacje będą w kraju ale oczywiście obowiązkowo nad morzem.
Bedzie mi trochę brakować tego cudownego lazurowego morza ale nasze też nie jest najgorsze. Nawet ta pogoda w kratkę ma swój urok. Mój dzisiejszy obiad to taki mix ze szczyptą Grecji i z chęcią podzielę się z Wami przepisem. Staram się odtwarzać nowo poznane smaki w domu, a w kuchni greckiej jestem zakochana.

Co do wagi składników, to ciężko mi określić gdyż kuchni nie traktuję jako laboratorium farmaceutycznego i nie robię niczego z aptekarską dokładnością. Liczy się dla mnie smak, tak wiec czasami przesadzam z ziołami ale je uwielbiam. W końcu są zdrowe! :) Ilość substratów dostosujcie do własnej potrzeby, a wszystkie warzywa korzeniowe potnijcie w plasterki dla ładnego efektu. Koper i pomidory w mniejszą kostkę.  Przepis może się wydawać pracochłonny ale to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest rewelacyjny. Podstawa to przygotować wcześniej składniki. Można też zrezygnować z jagnięciny, powstanie wersja wegetariańska również bardzo smaczna i letnia.

Kotleciki jagnięce z duszonymi warzywami na grecka nutę.

Składniki:
kotlety jagnięce z kostką
uprzednio przygotowany bakłażan (pokrojony na plasterki, posolony i zostawiony na ok 30 min, potem ręcznikiem wycieramy sól z bakłażana - absolutnie nie myjemy, będzie gorzki)
marchewka
seler naciowy
koper włoski
pietruszka
pomidory lub dobrej jakości pomidory w puszcze
czarne oliwki
sok z połówki cytryny oraz otarta skórka
oliwa z oliwek, masło (ok. 30g) - do smażenia
trochę wody do podlana warzyw
sól Madlon (można zastąpić zwykłą morską), pieprz, rozmaryn, oregano, tymianek, suszona mięta, świeża kolendra lub pietruszka

1. Mięso przyprawić rozmarynem, oregano, tymiankiem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Kotletów długo nie smażymy, inaczej będą twarde.
2. Wyjmujemy na talerz i odstawiamy.
3. Na tej samej patelni obsmażamy z obu stron przygotowanego wcześniej bakłażana. Jeśli będzie za mało oliwy możemy dolać. To będzie trwało ok 10-15 min.
4. Dodajemy masło i wrzucamy wcześniej pocięte warzywa (oprócz oliwek) oraz pomidory, podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy ew. uzupełniamy wodę.
5. Do miękkich warzyw dodajemy sok z cytryny, skórkę, kotlety, oliwki, mieszamy.
6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze wszystkimi ziołami. Na koniec pocięta natka lub kolendra.








You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive