Na jutrzejsze święto przygotowałam parę słodkości. Wszyscy chyba kochają słodycze.
Zrobiłam bezę Pavlova z owocami i bitą śmietaną oraz mini muffinki z nadzieniem z rabarbaru.
Beza jest pyszna i bajecznie prosta. Zadbajcie tylko o nienagannie czystą miskę i aby do białek nie dostało się żółtko czy skorupka, a beza na pewno wyjdzie. Poniżej podaję Wam przepis, polecam :)
Beza Pavlova z owocami i bitą śmietaną
Składniki:
4 białka
200g przesianego cukru pudru
szczypta soli
parę kropel ekstraktu waniliowego
500ml bitej smietany
owoce sezonowe do dekoracji
płaska duża forma wyłożona papierem do pieczenia
1. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
2. Nie przerywając mieszania dodawaj po łyżce cukru pudru. Masa bedzie przypominać konsystencję pianek marshmallow. Na koniec dodaj ekstrakt.
3. Na przygotowaną wcześniej formę wyłóż masę łyżką i uformuj duży krążek o śr. ok 23cm i grubości 6-8cm.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz ok godziny. Beza powinna z wierzchu wyschnąć i lekko popekać a w środku będzie ciągnaca.
5. Wyłącz piekarnik i zostaw w środku żeby ostygła.
6. Ubij na sztywno bitą śmietanę i ozdób owocami. Ja jeszcze zmiksowałam kilka truskawek z cukrem pudrem i polałam musem owocowym.





0 komentarze