, ,

Fakes - zupa z soczewicy

21:51


Dziś kolejny grecki przepis. Pyszna zupa z soczewicy, letnia, sycąca i prawdziwa bomba witaminowa.

Receptura pochodzi z książki "Kuchnia Grecka". Ja oczywiście zmodyfikowałam go na swój użytek (była bym chyba chora gdybym tego nie zrobiła - chyba muszę się wybrać do specjalisty :)) Zupę można podawać z ciemnym pieczywem - ja ją wchłaniam i bez tego. Polecam spróbować.


Zupa z soczewicy

Składniki:
150g brązowej soczewicy
4 średniej wielkości mięsiste pomidory lub dobrej jakości pomidory w puszce
1/4 szklanki oliwy z oliwek
duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 marchewki, pokrojone w plastry
bulion warzywny, może być z koncentratu
liść laurowy
sól Madlon lub zwykła morska sól
pieprz
oregano
2 łyżki czerwonego octu winnego
kilka czarnych oliwek, pokrojone w plastry

1. Rozgrzej oliwę w średnim garnku i podsmaż czosnek z cebulą. Aby cebula się nie przypaliła dodaj trochę soli.
2. Dodaj marchew, soczewicę i liść laurowy, całość zamieszaj i smaż chwilę.
3. Zalej wszystko bulionem. Gotuj na niewielkim ogniu aż soczewica będzie miękka.
4. Dodaj posiekane pomidory i dopraw do smaku. Ja przypraw nie żałuję, uwielbiam zapach ziół:)
5. Na koniec dopraw octem winnym i oliwkami.



You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive