Dziś trochę po Włosku. Chciałam się podzielić przepisem który pochodzi z książki "Smaki Toskanii". Jest dość specyficzny, na pewno ze względu na kluczowy składnik - mąkę z ciecierzycy, która ma dość ziemniaczany smak. Sam placek myślę, że jest dla smakoszy, ale jego największa zaleta to prostota a ja bardzo lubię proste rzeczy ;) . Na wierzch dodałam duszoną cebulę z dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Mąkę można dostać w sklepach ze zdrową żywnością.
Słony placek z mąki z ciecierzycy z duszoną cebulą.
Składniki na mniejszą porcję:
200g mąka z ciecierzycy
1/2 l zimnej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz
1. Do miski wsyp mąkę. Dolewaj po trochu wodę i mieszaj aż do uzyskania płynnej masy.
2. Dodaj oliwę oraz sól, zamieszaj i odstaw na ok 20 min aby masa odpoczęła.
3. Posmaruj formę do pieczenia masłem, wlej masę i piecz w piekarniku aż się zezłoci.
Placek powinien mieć ok 1/2 cm wysokości.
4. Posyp po wierzchu świeżo mielonym pieprzem.
Na duszoną cebulę:
30g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
4-5 cebul średniej wielkości pociętej w piórka
sól morska i pieprz
1. W rondelku o grubym dnie, na maśle z oliwą usmaż cebulę.
2. Dodaj sól. Cebula nie przypali się a zacznie pozbywać się ostrego smaku.
Mieszaj od czasu do czasu.
3. Gdyby masło odparowało można dodać więcej. Smażymy dotąd aż będzie słodka ale szklista.
To powinno trwać ok 30 min. Powstanie coś w rodzaju cebulowego sosu z piórkami cebuli.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



0 komentarze