,

Lody lody dla ochłody :)

22:59

Dziś trochę upalny dzień, a przede wszystkim duszny. Wraz z pragnieniem orzeźwienia przypomniałam sobie ze mam zamrożonego melona i polówkę mango w lodówce. I tak właśnie powstał soczyście zielony sorbet. Blender poszedł w ruch! :)



Sorbet z zielonego melona, mango i limonki
Składniki na 2 porcje
1/2 owocu mrożonego melona (najlepiej na noc pokroić melona w drobną kostkę i zamrozić)
1/2 świeżego mango
jedna  sparzona i ostudzona limonka
cukier
trochę wody (opcjonalnie)

1. Mrożonego melona wkładamy do blendera, mango obieramy i dodajemy do melona
(oczywiście bez pestki ;))
2. Limonkę kroimy na pół wyciskamy sok i wraz ze wrzucamy skórką do owoców, dodajemy cukier, na początek niewiele. Wszystko miksujemy pulsacyjnie (uwaga! do tego potrzebny jest dobry blender z dużą mocą)
3. Sprawdzamy sorbet na słodkość - jeśli jest mało słodki można dosypać cukru albo jeśli wolicie bardziej orzeźwiający można dodać więcej soku z limonki. Ja wolę tą drugą wersje delikatny smak melona i mango i wyraźny smak limonki.

Smacznego! :)


You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Blog Archive