Dziś trochę upalny dzień, a przede wszystkim duszny. Wraz z pragnieniem orzeźwienia przypomniałam sobie ze mam zamrożonego melona i polówkę mango w lodówce. I tak właśnie powstał soczyście zielony sorbet. Blender poszedł w ruch! :)
Sorbet z zielonego melona, mango i limonki
Składniki na 2 porcje
1/2 owocu mrożonego melona (najlepiej na noc pokroić melona w drobną kostkę i zamrozić)
1/2 świeżego mango
jedna sparzona i ostudzona limonka
cukier
trochę wody (opcjonalnie)
1. Mrożonego melona wkładamy do blendera, mango obieramy i dodajemy do melona
(oczywiście bez pestki ;))
2. Limonkę kroimy na pół wyciskamy sok i wraz ze wrzucamy skórką do owoców, dodajemy cukier, na początek niewiele. Wszystko miksujemy pulsacyjnie (uwaga! do tego potrzebny jest dobry blender z dużą mocą)
3. Sprawdzamy sorbet na słodkość - jeśli jest mało słodki można dosypać cukru albo jeśli wolicie bardziej orzeźwiający można dodać więcej soku z limonki. Ja wolę tą drugą wersje delikatny smak melona i mango i wyraźny smak limonki.
Smacznego! :)



0 komentarze